موتور DC دی سی چیست ؟ بطور کلی در تعریف موتورهای DC دی سی میتوان اینطور عنوان نمود که این دست موتور انرژی الکتریکی را به کمک یک آهنربا به انرژی مکانیکی تبدیل میکند و همچنین به دلیل استفاده از جریان برق مستقیم ( در تصویر پایین تفاوت جریان برق مستقیم DC و برق شهری AC قابل مشاهده میباشد ) به این دست موتورها ، موتورهای دی سی گفته میشوند .
موتور دی سی را میتوان یک موتور چرخشی دانست که توانایی آن را دارد که انرژی دیسی را به انرژی مکانیکی یا بلعکس انرژی مکانیکی را به انرژی دیسی تبدیل کند.
باید توجه داشت به هنگامی که موتور دیسی بعنوان یک موتور کار میکند، فرایند آن بدین صورت میباشد که انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی تبدیل میشود و به هنگامی که موتور به عنوان ژنراتور عمل میکند، انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی تبدیل میگردد.
برای درک اینکه موتور DC دیسی چگونه کار میکند، یک مدار الکتریکی ساده را تصور کنید که در آن انرژی الکتریکی توسط یک باتری تامین میگردد. هنگامی که جریان الکتریکی در مدار جاری میگردد، یک میدان مغناطیسی در اطراف خود ایجاد مینماید و باعث میشود تا آرمیچر به صورت پیوسته به چرخش درآید .
دو قسمت اصلی موتورهای دیسی را میتوان استاتور و روتور نامید که هر کدام وظایف مهمی را در این مدل موتور به عهده دارند . استاتور را میتوان قسمتی از موتور دی سی دانست که هنگام کارکرد موتور ثابت میباشد و وظیفه اصلی آن ایجاد میدان مغناطیسی میباشد .
انواع موتور DC دی سی بر اساس جاروبک
موتور دی سی جاروبک دار : این مدل موتور برای تولید میدان مغناطیسی گردان خود، نیاز به کموتاسیون ( یک مکانیسم داخلی مکانیکی یا الکترونیکی برای تغییر مداوم جهت جریان موتور ) دارد .
مزایای این مدل موتورهای DC دیسی : از مزایای شاخص این مدل موتور دی سی میتوان به هزینه اولیه پایین ، قابلیت اطمینان بالا و سادگی کنترل سرعت موتور اشاره نمود .
معایب این مدل موتورهای DC دیسی : از معایب شاخص این مدل موتور دی سی میتوان به تعمیر و نگهداری زیاد ، و طول عمر کم ( بر اثر استفاده مداوم ) اشاره نمود .
موتور دی سی بدون جاروبک ( براشلس ) : بطور کلی موتورهای DC بدون جاروبک مجهز به یک یا چند آهنربای دائم در داخل روتور میباشد ، و آهنرباهای الکتریکی در استاتور قرار گرفتهاند که بواسطهی کنترلر موتور، جریان DC را به پالس تبدیل میکند.
کنترلر موتور میتواند موقعیت روتور را با کمک سنسورها یا قطعات مشابه تشخیص داده و دقیقاً زمان بندی و فاز و غیره را کنترل نماید و باعث افزایش گشتاور، صرفه جویی انرژی، تنظیم سرعت و حتی گاهی ترمز بگردد .
مزایای این مدل موتور دی سی : از مزایای شاخص این مدل موتور دی سی میتوان به عمر مفید طولانی ، خرابی کم یا بدون تعمیرات، صرفه جویی بسیار بالا در انرژی اشاره نمود .
معایب این مدل موتور دی سی : از معایب شاخص این مدل موتور دی سی میتوان به هزینه اولیه بالا، پیچیدگی و دردسر زیاد در کنترلگرهای سرعت موتور اشاره نمود .
کاربرد موتورهای دی سی
این مدل موتورها در صنایع و مصارف متنوعی استفاده میگردند که عمدهترین مصرف آن یعنی مصرف در صنایع ماشین آلات صنعتی اشاره نمود .
میتوان طیف وسیع استفاده از این مدل موتورها را از روباتیک تا خودرو سازی و سایر پروژههای حرکتی دیگر از عنوان نمود . باید توجه داشت که به علت طیف وسیع و متنوع این مدل موتورها انواع مختلفی از آن نیز برای انجام وظایف مختلف در صنایع طراحی و تولید میگردند .
تفاوت میان موتورهای AC و DC در چیست :
- میدانهای چرخشی مغناطیسی در موتور AC و DC با هم تفاوت دارند ( در تصویر ابتدای صفحه کاملا مشخص میباشد )
- روش کنترل سرعت متفاوتی دارند
- روش تولید گشتاور متفاوتی دارند
انواع موتور DC دی سی
موتور دیسی با آهنربای دائمی : این مدل موتور دی سی برای ایجاد شار میدان از یک آهنربای دائمی استفاده مینماید . این نوع موتور گشتاور راه اندازی بسیار خوبی را ارائه میدهد و از تنظیم سرعت خوبی نیز برخوردار میباشد ، اما باید توجه داشت که گشتاور آن محدود میباشد .
موتور دیسی سری : در این مدل موتور دی سی میدان مغناطیسی با چند چرخش یک سیم بزرگ که جریان آرماتور از آن میگذرد، ایجاد میگردد .باید توجه داشت که این مدل موتور دارای گشتاور راهانداز بالا بوده و از این رو در صنایعی که نیاز به گشتاور راهاندازی بالایی میباشد( نظیر پرسهای ضربهای جرثقیلها، بالابر هیدرولیک و آسانسور مورداستفاده قرار میگیرد )
موتور دی سی موازی یا شنت : در این مدل موتور دی سی میدان مغناطیسی به صورت موازی (شنت) با سیم پیچ آرماتور متصل میشود. این مدل موتورها به دلیل این ویژگی که میدان شنت را میتوان مستقل از سیم پیچهای آرماتور تحریک کرد، تنظیمات سرعت بسیار خوبی را به کاربر ارائه میدهد . از این مدل موتور در هواکشهای صنعتی و دمندهها و … استفاده میگردد .
موتور دی سی کمپوند : این مدل موتور دی سی نیز همانند موتور شنت ( در قسمت بالا معرفی شده ) یک میدان مغناطیسی جداگانه دارند. این مدل موتور دارای گشتاور راه اندازی خوبی میباشند اما ممکن است در پروژههایی با سرعت متغیر مشکلات کنترلی داشته باشند. این مدل موتور در دو نوع کمپوند اضافی و کمپوند نقصانی طراحی و تولید میگردند .
برای مشاهده صفحه فروشگاه الکترو آروین کلیک کنید