آرمیچر چیست ؟ اگر شما هم علاقه به ساخت کاردستی و یا قطعات رباتیک ، موتورها و … دارید احتمالا تا به حال واژهی آرمیچر به گوشتان خورده باشد . واژهی آرمیچر را میتوان اینگونه توضیح داد که در ماشینهای جریان مستقیم قسمتی که انرژی پتانسیل الکتریکی را به انرژی جنبشی و حرکتی تبدیل می کند اصطلاحا آرمیچر گفته میشود . که این انرژی جنبشی و حرکتی خود بوسیله و یا عبور یک جریان از سیم پیج موتور در یک میدان مغناطیسی حرکت چرخشی ایجاد مینماید .
در واقع میتوان به شکل سادهتر اینطور بیان کرد که آرمیچر به آن بخشی از موتور الکتریکی گفته میشود که ولتاژ ورودی به آن اعمال میگردد . البته باید توجه داشته باشید که اغلب دیدگاه اشتباه و نادرستی در مورد آرمیچر در تصورات مصرف کنندگان وجود دارد . میتوان با اطمینان گفت که اغلب موتورهای الکتریکی از حالت دوار و چرخشی برخوردار هستند . با این حال نمیتوان منکر این شد که در کنار موتورهای دوار و چرخشی ، موتورهایی با ساختار خطی نیز به وفور در بازار امروزی پیدا میشوند .
در بخش استفاده از آرمیچرها باید به این اصل توجه داشت که هر چه تعداد حلقههای کلاف آرمیچر بیشتر باشد و همچنین هر چه خطوط قوای مغناطیسی آهنربای آن قویتر باشد و یا به اصطلاح هر چه سرعت گردش آرمیچر زیادتر باشد در نتیجه ولتاژ خروجی آرمیچر نیز بیشتر خواهد بود .
این مقالهی آموزشی جذاب را از دست ندهید : کلید راکر ( راکر سوئیچ ) چیست !؟
آرمیچر چیست : قسمتهای تشکیل دهنده آرمیچر
در این قسمت سعی داریم قسمتها و اجزای مختلفی که با کنار هم قرار گرفتن آنها یک آرمیچر تشکیل میشوند را نام برده و یک توضیح کلی درباره هر کدام ارائه دهیم :
- آهن رباهای دائمی : در هر آرمیچر دو آهنربای دائمی با قطبهای مخالف در دو طرف و یا جهت آرمیچر قرار دارند که وظیفهی این دو آهن ربا این میباشد که باعث ایجاد یک میدان مغناطیسی شعاعی در آرمیچر شوند.
- سیم پیچ : وظیفهی سیم پیچ و یا نام دیگر آن فایل الکترومغناطیسی ایجاد گشتاور در آرمیچر میباشد.
- کلکتور : کلکتور از تیغههای مسی ذوزنقه مانند که به خوبی عایق بندی شدهاند و همچنین به خوبی روی هم پرس شدهاند تشکیل شده است . وظیفهی کلکتور در آرمیچر ایجاد تماس و یا اتصال بین سیم پیچ و مدار الکتریکی خارجی میباشد .
- محور : ساختاری استوانهای دارد و از جنس فولاد میباشد ( برای این از جنس فولاد استفاده میکنند که فولاد دارای کم بودن خاصیت مغناطیسی آن و در عوض بالا بودن استحکام مکانیکی آن میباشد که به واستهی این خاصیت این فلز در مقابل تنشهای برشی یا تنشهای کششی و پیچشی از مقاومت مناسبی برخوردار میباشد ) . مکان قرار گیری محور به این صورت میباشد که از وسط آرمیچر و کلکتور عبور میکند و وظیفه اصلی آن ایجاد چرخش در موتور میباشد که بدین وسیله باعث چرخش قطعات متحرک میشود.
- بلوک کربن فشرده ( زغال ) : مکان قرار گیری زغال در دو طرف کلکتور میباشد . وظیفه اصلی زغال در آرمیچر تولید الکتریسته و همچنین روان کننده میباشد .
- آرماتور : ساختار آن یک سیلندر آهنی مجهز به روکش نصب شده بر روی یک محور میباشد ، که مجموعهای از سیم ها در آن قرار میگیرد. آهن موجود و مورد استفاده در آرماتور به شکل بسیار زیادی میدان مغناطیسی را افزایش میدهد که این عمل به خودی خود باعث افزایش کشتاور بر روی آرماتور میگردد .وظیفهی اصلی آرماتور در آرمیچر لمینیت کردن یا به بیان سادهتر لایه لایه کردن بخش هسته آن میباشد ( هدف از انجام آن حفظ رطوبت از سیم پیچ ، افزایش عایق الکتریکی و قدرت دی الکتریکی ، حفاظت سیم پیچها از ارتعاشات مغناطیسی ، رها کردن گرمای سیم پیچ میباشد ) .
- بالشتک آرمیچر : این قسمت شامل یک آهن ربا در میان یک پوشش عایق مانند میباشد که متصل به دو زغال میباشد . بالشتک هنگام اتصال مدار خارجی موجبات حرکت آرمیچر را فراهم میآورد . در واقع بالشتک با ایجاد میدان مغناطیسی کمک شایانی به چرخش موتور میکند . همچنین این قسمت مانع از ورود گرد و خاک و حتی اشیای خارجی به داخل آرمیچر میگردد .
در پایان هدف از نگارش ” مقالهی آرمیچر چیست ؟ “ ایجاد آشنایی شما عزیزان با این قطعهی جذاب و همچنین معرفی اجزای تشکیل دهنده و نحوه عملکرد آنها در آرمیچر میباشد . چنانچه سوال و یا نظری در این زمینه داشتید میتوانید با گذاشتن کامنت در این پست به ما اطلاع دهید .
سلام عالی بود
درود ممنون از توجه شما امیر عزیز